لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 15
مقدمه:
«ارزشیابی» حلقه ای از زنجیره یادگیری است. در واقع بدون ارزشیابی اولیه و ثانویه فرایند آموزش نمی تواند معنی دار باشد. امتحان یا ارزش سنجی به منظور تکمیل یادگیریهاست. کمیت و کیفیت اکتسابی آموزشگاهی و خودآزمایی می تواند مشخص گردد. شاخص و نشانه هر موفقیت و پیشرفتی که می تواند پایه های نخستین احساس خود ارزشمندی و اعتماد به نفس را فراهم آورد آزمون و امتحان است.
در حقیقت متصف شدن انسان به بسیاری از صفات و فضایل اخلاقی نیز در پی آزمون های فراوان الهی مقدور می گردد و بس. تا زمانی که انسان با موقعیتها و شرایط سخت و حساس مواجه نشود، میزان صبر، بردباری و خویشتن داری او مشخص نمی گردد. جزوع و یا صبور بودن انسان فقط در سایه ابتلا و امتحان معلوم می شود.
به تعبیر قرآن، جهان مدرسه ای پیش توست و زندگی صحنه آزمون است و بس. لِیبلوُکم اَیکم اَحسُن عُملاً (سوره هود، آیه 7). انتظارات خالق در حد وظایف و مسئولیتهای محوله و توان انجام آن توسط بندگان خداست: لا یکلف نفساً اِلا وسعُها.
امتحان و اضطراب
اصولاً هر امتحان و آزمونی هیجان و اضطراب خاص خود را دارد. همه هنر انسان در این است که با حداقل اضطراب از عهده بزرگترین امتحانات برآید. انسان دوست ندارد رفتارهایش مورد ارزیابی و نقادی دیگران قرار گیرد. به همین دلیل هر زمان که در موقعیت امتحان و آزمون قرار می گیرد دچار اضطراب می گردد.
بنابراین یکی از رسالتهای مهم اولیاء و مربیان توجه به عامل اضطراب و اتخاذ تدابیر لازم برای کاهش آن در بین کودکان و نوجوانان مبتلاست.
زمانی که دانش آموزان به طور چشمگیری دچار اضطراب شوند چنین اضطرابی می تواند آثار زیستی و روانی زیانباری را به همراه داشته باشد. اضطراب شدید بر غدد درون ریز و برون ریز اثر گذاشته با متأثر نمودن ذهنی انسان زمینه فراموشی های زودگذر و خطای ادراک را فراهم می آورد. در این میان کودکان و نوجوانان کمرو و خجالتی در شرایط امتحان بیش از دیگران دچار اضطراب می شوند.
هدف های ارزشیابی و امتحان:
در نظام های آموزشی هر جامعه ای طراحی و برگزاری آزمونهای گوناگون می تواند هدفهای زیر را دربرداشته باشد:
الف) ارزیابی چگونگی تحقق هدفها و قابلیتهای پیش بینی شده در مورد هر موضوع درسی.
ب) مشخص کردن میزان یادگیری و پیشرفت تحصیلی فراگیران.
ج) بررسی تطبیقی تأثیر استفاده از روشهای مختلف آموزشی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان. فی المثل آیا در یادگیری تشویق مؤثر است یا تنبیه؟
د) ارزیابی تأثیر کاربرد تکنولوژی آموزشی در میزان فراگیری دانش آموزان
هـ) شناخت هر چه بیشتر توانمندیها و استعدادهای مختلف شاگردان.
و) جایگزینی و هدایت تحصیلی، شغلی و حرفه ای دانش آموزان
ز) تعیین برنامه های آموزشی خاص به تناسب ویژگی ها و استعدادهای دانش آموزان استثنایی
ح) ایجاد حرکهای لازم برای مطالعه و یادگیری موضوعات درسی
ط) مشخص کردن هدفها و جهت های مطالعه
ی) تأکید بر اهمیت خاص مطالب ضروری و پیچیده.
ک) تهیه و تدوین مواد آموزشی و برنامه های متناسب با ویژگی های گروه های مختلف سنی.
ل) فراهم کردن زمینه احساس خود ارزشمندی و اعتماد به نفس از طریق کسب موفقیت در آزمون های طراحی شده.
روش های کاهش اضطراب در امتحان:
اضطراب ناشی از امتحان نه تنها باعث می شود که دانش آموزان نتوانند با مهارت و سرعت مناسب و به طور کامل واضح تر کرده پاسخهای مطلوب را ارائه نمایند بلکه آرامش روانی آنها را نیز به مخاطره می اندازد.
سطح انتظارات خانواده با توان واقعی فرزندان تناسب داشته باشد.
اولیا و مربیان به میزان تلاش دانش آموزان توجه کنند نه نتایج حاصل از امتحان.
درک صحیح از ماهیت تفاوت های فردی و شناختی درست از ویژگی های ذهنی، روانی، جسمانی مقایسه نکردن بی مورد کودکان با یکدیگر و ایجاد محیطی صمیمی و دوست داشتنی
برداشتن انتظارات معقول از کودکان و نوجوانان، تشویق نقاط مثبت و توانمندیهای آنها
تسلط بر موضوع درسی، آمادگی ذهنی و روانی بیشتر
نقش معلم در کاهش اضطراب دانش آموزان: